Kántus

A Debreceni Református Kollégium Kántusa Kórusunkat, a Kollégiumi Kántust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium zseniális matematika professzora, Maróthi György.

A Kántus előtt a pestisjárvány idején létesített négytagú temető-kvartett létezett csak, ez bővült 30 tagú fiú-vegyeskarrá. Maróthi svájci minták nyomán a többszólamú zsoltáréneklést kívánta meghonosítani az istentiszteleteken. "Collegium Musicum"-ot, zenei együttest tervezett, de 29 évesen elvitte a korai halál. Így ez a terve nem valósult meg, de létrejött az első, azóta is folyamatosan működő magyar ifjúsági kórus, a Kántus, amely szervezetével és szellemével ma is hirdeti a Kollégium sok évszázados diákköztársaságát, amely a kollégiumi jelmondat: "Orando et laborando" - imádkozva és dolgozva - jegyében hitben és munkában edzett generációkat nevelt.

A kezdeti fiú-vegyeskari, majd hosszú férfikari időszak után, 1954 óta vegyeskarként működünk. Tagjaink száma évenként 50-60: gimnazisták és egyetemisták. Az Éneklő Ifjúság versenyein többször szereztünk arany fokozatot.

Több nemzetközi versenyen értünk el kiemelkedő helyezést:

  • Debrecen, 1982;
  • Middlesbrough, 1984;
  • Spittal, 1988;
  • Budapest, 1997;

és ugyanebben az évben megkaptuk a Magyar Örökség Díjat.

Külföldi útjaink során az utóbbi bő 3 évtizedben eljutottunk 27 országba, köztük Jugoszláviába, Angliába, Hollandiába, az USA-ba, Kanadába, Svájcba, a skandináv országokba, Belgiumba, Japánba, Skóciába. Újabb időkben a határainkon túli magyarokhoz Kárpát-Ukrajnába, Erdélybe, Felvidékre, továbbá Dél-Koreába, Tajvanba.

Többször szerepeltünk rádió- és televízió-adásokban, CD és DVD felvételeink jelentek meg. Magyar zeneszerzők - Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József, Szokolay Sándor, Vajda János és mások - számos művet írtak kórusunknak. Repertoárunk kiterjed a régi korok és napjaink egyházi és világi műveire.

A Kántus vezetősége:

  • Berkesi Sándor – vezető karnagy,
  • Marczi Ernő – szervező karnagy.

Legrangosabb kitüntetéseink:

  • Magyar Örökség díj - 1997,
  • Debrecen város Pro Urbe díja - 2003